Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Υπηρεσίες | Π.Ε. Καβάλας | Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας

Προστασία απο τα κουνούπια (24 Μαρτίου 2015)

Εκτύπωση

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα κουνούπια πέρα από ενοχλητικά έντομα μπορούν να αποτελέσουν την αιτία μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο. Στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια είχαμε επιδημία από μολύνσεις με τον ιό του Δ. Νείλου που μεταδίδεται με μολυσμένα από αυτόν, κουνούπια. Είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να συναντήσουμε στη χώρα μας και άλλες σπάνιες ασθένειες που οφείλονται στα κουνούπια. Γι΄αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο έργο της Πολιτείας για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών και την λήψη μέτρων προστασίας από αυτά, ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες που περιέχονται σε αυτό το φυλλάδιο

                                             mosq_westn

  Περιορισμός εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών:

•   
Περιορίστε ή αποστραγγίσετε όλες εκείνες τις επιφάνειες στην αυλή ή γύρω από το σπίτι σε κοινόχρηστους χώρους  όπου λιμνάζουν νερά όπως: διακοσμητικές δεξαμενές στις αυλές των σπιτιών, πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών, πεταμένα κονσερβοκούτια, φρεάτια και άλλα σημεία με λιμνάζοντα νερά, εγκαταλελειμμένα σιντριβάνια ή πισίνες, γκιόλες, ποτίστρες ζώων και άλλα σημεία όπου το νερό παραμένει στάσιμο και δεν ανανεώνεται τακτικά..
•    Αποφύγετε την αλόγιστη κατανάλωση νερού, όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί και δημιουργούνται συνθήκες λίμνασης του νερού.
•    Καλύψτε με σήτα ή δίχτυ τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων και φροντίστε να είναι ερμητικά κλειστοί ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος και ο πολλαπλασιασμός κουνουπιών εντός τους.
•    Καλύψτε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιείτε γυρισμένα ανάποδα ή διατηρήστε τα καλυμμένα.
•    Καθαρίζετε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια απορροής.
•    Καλύψτε τις βάρκες ώστε να μην μαζεύονται νερά από την βροχή.
•    Επιδιορθώστε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
•    Αν υπάρχει πισίνα καλό θα είναι να λειτουργεί το φίλτρο καθαρισμού καθημερινά ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

   mosq_westn2

  Προφυλάξτε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών όπως:

•    Με κατάλληλα ενδύματα :μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα δροσερά και φαρδιά ρούχα που σκεπάζουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ώρες αυτές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι εργάζονται σε  αγροτικές εργασίες κατά τη νύχτα,  οι ηλικιωμένοι, και τα άτομα µε υποκείμενα χρόνια νοσήματα (διαβήτης, άσθμα κλπ) όπως και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε υπαίθριους χώρους κατά τις ώρες που η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι έντονη.
•    Χρήσιμοποιείτε εντομοαπωθητικά μακράς δράσης στα ακάλυπτα μέρη του σώματος αλλά και πάνω από τα ρούχα, ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
•    Χρήσιμοποιείτε λαμπτήρων κίτρινου χρώματος που απωθεί τα κουνούπια.
•    Τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες δεν αφήνουν τα κουνούπια να σας τσιμπίσουν.
•    Φυτά όπως βασιλικό, μέντα, λεβάντα, δεντρολίβανο, θυμάρι, απωθούν με φυσικό τρόπο τα κουνούπια
•    Εφαρμόστε σήτες στα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού, και κουνουπιέρας πάνω από τα παιδικά κρεβάτια.

                                                                 mosq_westn3

Λοίμωξη από ιό του Δ. Νείλου:

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με μολυσμένα κουνούπια αλλά δε μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και η αποτροπή τσιμπημάτων των κουνουπιών µε τα μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω, παράλληλα µε την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξής τους, αποτελεί το καλύτερο μέτρο προστασίας. Στη χώρα μας, διάφορες ορολογικές έρευνες έδειξαν παρουσία αντισωμάτων που σημαίνει ότι πολλά άτομα πέρασαν έστω και ασυμπτωματικά  την ασθένεια. Η εμφάνιση της νόσου γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς καθώς και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες.
Μετά το τσίμπημα από το κουνούπι απαιτούνται 1-6 μέρες ως χρόνος επώασης, ενώ το 80% των ατόμων περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια. Στις υπόλοιπες των περιπτώσεων, συνήθως εκδηλώνεται με ελαφριά μορφή και μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγίες, αρθραλγίες-μυαλγίες, πυρετό, εξάνθημα στον κορμό, και πρήξιμο στους λεμφαδένες, ή συμπτώματα όπως λήθαργο, ρίγος και έντονη εξάντληση,.
Στις βαρειές περιπτώσεις που είναι λίγες ευτυχώς, προσβάλλεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με εκδηλώσεις μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, όπως υψηλό πυρετό και ευαισθησία στο φως, αδυναμία κίνησης των άκρων, σύγχυση, θολωμένη αντίληψη ή μνήμη, χαλαρή παράλυση μέχρι και θάνατο από πολυοργανική ανεπάρκεια. Περισσότερο επιρρεπείς είναι τα άτομα που υπερβαίνουν το  65ο ηλικιακό έτος και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση στα εξής τηλέφωνα της Δ/νσης Δημ. Υγείας καβάλας : 2510291 /359/360/361/363/364/366.